większe opony do pakietu na bezdroża

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rekin Chlebojad
    Rider
    • 2010
    • 474

Witam. Od pewnego czasu zbieram podzespoły do przeróbki na Xenon (O2 Tour). Zakupiłem nowy reflektor xenonowy przed FL , po załączeniu wiązka światła wyglądała OK, jednak chciałem zobaczyć żarnik czy jak reszta jest nowy. Po demontażu zwróciłem uwagę na przesłonę która co prawda posiada uskok, ale obie linie są w poziomie, w drugim reflektorze który posiadam już od pewnego czasu linia po uskoku na przesłonie jest opadająca... posiadam też samą soczewkę w której przesłona identyczna jak w zakupionym wcześniej reflektorze poza tym na przesłonie i na dodatkowej blaszce służącej do przestawiania świateł na ruch lewostronny wybite jest EU. Ponieważ sprawa nie dawała mi spokoju postanowiłem wymontować soczewkę z podejrzanego reflektora (co nie było takie łatwe) i okazało się że na przesłonie wybite jest SAE, a na blaszce EU... SAE kojarzy mi się normą amerykańską, a raczej nie kojarzę żeby tam były sprzedawane Skody.. Czy koledzy spotkali się reflektorami symetrycznymi do O2?
    [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]
  • __kater__
    Ambiente
    • 2008
    • 151

Witam,

kupiłem właśnie drugą octavie
    też 1.6 z gazem jak poprzednia tyle że tym razem dopłaciłem do pakietu na bezdroża i jest naprawde fajnie

ubogo jednak to wygląda na kołach 15 cali i oponach 195/65 R15

ponoć do tego silnika nie warto wchodzić w 17 bo spalanie wzrośnie, zawieszenie nieodpowiednie i takie tam

swoją drogą 16 dla mnie i tak wydaje sie optymalnym rozwiązaniem i na takie ori fele bede polował.

Pytanie natomiast jest o opony. Naturalnym odpowiednikiem jest 205/55 R16
    ja jednak bym chciał zamontować 205/60 R16 żeby uzyskać wysokość SCOUTa
    co myślicie o tym pomyśle? jakie plusy jakie minusy takiego rozwiązania

Wiem że minusem może być przkłamanie licznika, choć tak naprawde GPS dopiero wtedy zacznie pokazywać prawidłowe wartości bo zazwyczaj zawyżał licznik w stosunku do GPS
    ----===LPG Powered By GABOREK===---

Komentarz

• t_kucyk
      Ambiente
      • 2010
      • 147
      • Volkswagen

Re: większe opony do pakietu na bezdroża

205/55/R16 śmiało trzymało na drodze mojego 200 konnego Superba
      Jeśli ważna jest dla Ciebie trakcja to wystarczy.
      JAk wygląd to na 17 też da się jeździć po Polsce

Komentarz

• Ayu
        RS
        • 2009
        • 4154

__kater__, takich tematów o oponach jest cała masa. Załóż sobie te z profilem 60 jak masz chęć i jeździsz po bezdrożach, sprawdzisz jaka jest różnica w rozmiarach tutaj: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

Komentarz

• MeFFisto
          Drive
          • 2011
          • 53

Witam,
          W tym sezonie założyłem na lato właśnie takie opony do Octavii II Tour i powiem tak - są po prostu idealne do tego auta!
          195/65/15 mam na zime i jest Ok, ale taka opona letnia nie daje rady w zakrętach i auto zaczyna niebezpiecznie pływać. W zeszłym roku jeździłem też latem na 205/55/16 i na polskie drogi są niestety za niskie, przypłaciłem to naprawą felgi i szarpaniem sie z ubezpieczycielem drogi - udało się, ale niesmak pozostał. To dobry rozmiar na europejskie, rowne drogi - tam idealnie trzyma sie drogi (sprawdziłem na autobahnie), jednak u nas to już porażka. 205/60/16 to idealny kompromis pomiędzy wysokością opony, szerokością, komfortem i sztywnością. Niestety, to rozmiar ktory nie został homologowany do tego auta i nie bardzo rozumiem - dlaczego?
          Na celowniku mam tez 215/55/16 ale to juz chyba przesada do 1.6 z gazem

Pozdrawiam,
          MeFFisto

Komentarz

• Marcello01
            Rider
            • 2009
            • 491
            • Octavia I (1U2)
            • AGP 1.9 SDI 68 KM

MeFFisto, masz fantazje fury nie z takimi mocami jak Twoja Skoda latają na profilu 195/65/15 i jakoś jest "bezpiecznie"

"205/55/16 i na polskie drogi są niestety za niskie" niskich nie widziałeś
            __kater__ wrzucaj 205/60 R16 i opisz efekty czy jest bezpiecznie 8)
            https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• MeFFisto
              Drive
              • 2011
              • 53

Zamieszczone przez Marcello01
              MeFFisto, masz fantazje fury nie z takimi mocami jak Twoja Skoda latają na profilu 195/65/15 i jakoś jest "bezpiecznie"

"205/55/16 i na polskie drogi są niestety za niskie" niskich nie widziałeś
              __kater__ wrzucaj 205/60 R16 i opisz efekty czy jest bezpiecznie 8)
              Hehe, nie wiem czy to kwestia fantazji, ale na drodze staram sie nie wlec Akurat plywanie auta na tym rozmiarze opon sprawdzone jest na kilku innych autach - niestety tak wysoka opona bardzo chetnie "pracuje" w zakretach i auto zachowuje sie jak amerykanski krążownik szos Ofc do 70 km/h jest ok, problemy robia sie jak jedziemy szybciej
              Wiem, ze sa nizsze profile, ale zawsze jak widze auto na takich felgach/oponach to mam ubaw, jak dojezdzamy do torowiska, przejazdu albo zwyklej dziury, którą jakimś panicznym manewrem probuja omijac Są tak skoncentrowani na nawierzchni drogi, ze gołej laski w aucie obok nie zauważą
              Po prostu wg mnie 205/60/16 to jak na razie najbardziej optymalny wybor pomiedzy sztywnoscia i komfortem, w planach mam jeszcze testy opon z roznymi nosnosciami opony, co przeklada sie rowniez na ich sztywnosc - moze jest tutaj ktoś, kto juz ktos sprawdzal wynikajace z tego roznice?

Pozdrawiam,
              MeFFisto

Komentarz

• Octavianos
                L&K
                • 2010
                • 1130

Szkoda, że właśnie takich opon nie wkładają jako standardu do Octavii...
                SIMPLY CLEVER
                Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Puchacz
                  Moderator
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 1192
                  • Superb III (3V3)

__kater__, przekłamanie licznika, przekłamaniem licznika, ale czy z braku homologacji czasem auto nie powinno nie przejść przeglądu? Pomijając możliwość zabrania dowodu przez policję?

Ktoś wie jak to jest z tymi oponami i homologacjami? Ja też bym sobie chętnie na zimę założył 205/60/R16... Chociaż to tylko 3,14% średnicy więcej.
                  Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• MeFFisto
                    Drive
                    • 2011
                    • 53

Zamieszczone przez Puchacz
                    __kater__, przekłamanie licznika, przekłamaniem licznika, ale czy z braku homologacji czasem auto nie powinno nie przejść przeglądu? Pomijając możliwość zabrania dowodu przez policję?

Ktoś wie jak to jest z tymi oponami i homologacjami? Ja też bym sobie chętnie na zimę założył 205/60/R16... Chociaż to tylko 3,14% średnicy więcej.
                    • To nie sa moje pierwsze niehomologowane opony w samochodzie Wczesniej, zamiast 195/60/15 mialem wlasnie 195/65/15 w Astrze 2 - oponiarz stwierdzil wtedy, ze to rozmiar od Omegi i moze obcierac, ale nic takiego sie nie wydarzylo. Auto nieco przymulilo, pojawilo sie wlasnie plywanie na zakretach, ale komfort jazdy ulegl poprawie. Przez 3 lata nikt nie zwrocil na to uwagi (ani na przegladach, ani policja, ktora nie musi miec pojecia o tym jaki rozmiar jest homologowany do danego auta, rocznika,silnika, itd.). Jest jednak jedno ale... W razie szkody z AC ubezpieczyciel moze wypatrzyc ten drobny mankament i odmowic wyplaty odszkodowania z powodu zamontowania czesci bez homologacji do tego auta (podobnie jak chinskich xenonow) no i wtedy moze byc problem
                      Co do roznicy we wskazaniach tez nie ma problemu - po zmianie sprawdzilem wskazania szybkosciomierza z GPS i nadal pokazuje minimalnie za duzo - pamietajcie, ze predkosciomierze zawyzaja predkosc auta srednio o ok. 10% Roznica to 18mm na srednicy opony, czyli auto jest wyzej o 9 mm niz zwykle, a nic nie obciera i jest ok, prawie... bo takie wieksze opony to rowniez wiekszy ciezar dla lozyska, wiec przy dynamicznej jezdzie moga i koncza sie nieco szybciej. U mnie lozyska slychac juz po 50 kkm i to zanim zmienilem opony na wieksze
                      Cos za cos...

Pozdrawiam,
                      MeFFisto

Komentarz

• __kater__
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 151

przekłamanie licznika?

w końcu mi pokazuje prawidłowo z GPSem!

W Scoucie jakimś dziwnym trafem opony są większe właśnie o te 2,05cm i nie ma tam żadnych innych przeskalowań licznika

Efekt jest niesamowity bardzo polecam. Postaram się zrobić zdjęcia ale i tak nie oddadzą tego co się czuje ;-)

homologacją bym się nie przejmował, po sezonie zje bieżnika i będzie w normie

Komentarz

• mikolaj
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 366
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

patrząc po doborze opon 205/60/16 są w oferowane w scoucie http://www.opony.com.pl/opony-do-sam...%20tdi/?p=7698 więc można montować w O2 bez problemu

Komentarz

• __kater__
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 151

wygląda jak na 15 bez pakietu na bezdroża

Komentarz

• Tippo
                            L&K
                            • 2009
                            • 1349
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez MeFFisto
                            Na celowniku mam tez 215/55/16 ale to juz chyba przesada do 1.6 z gazem
                            Odradzam, mialem w starej 4x4, takie cus to do auta 200km+

Komentarz

• kolesh
                              Classic
                              • 2011
                              • 5

Ja w swojej O1 z pakietem na bezdroża na zime mam opony 205/60x16 a na lato 215/50x17 nic nie przekłamuje i nie mam żadnych problemów

Komentarz

• Rok z Bagien
                                L&K
                                • 2010
                                • 1172

Jakby co, to można podpatrzyć dokładnie, jak wygląda PNB w O II FL Combi z oponami jak w Scoucie (225/50/17) u mnie:

Jasno sobie trzeba powiedzieć, że czuje się większy ciężar zestawu (felgi 17 plus ww. opony) względem ori 15 stalówek.

Nie odkrywając ameryki: jak droga jest wyboista i z dziurami komfort jest jedynie znośny.
                                Jak się trafi coś równego, a szczególnie przy większych prędkościach, to nie wróciłbym do mniejszego rozmiaru.
                                Jedzie jak przyklejony, można spokojnie obierać mandarynkę, gaworzyć z dzieckiem na tylnej kanapie i zmieniać płytę w radiu, jadąc te 130-140 km/h.
                                pzdr

Komentarz

Pracuję...